середу, 6 січня 2016 р.

Неформали: камо грядеши?

Переглянув ще раз матеріали, що містять програмні положення неформальних ліберальних груп. І не знайшов відповіді на принаймні два важливих питання. Про це далі.



Партійна перспектива

Ліберали - народ освічений. Більше схильний до читання, ніж до ходіння з прапорами, мегафонами чи, тим більш, гранатами або балончиками фарби для яскравих графіті. Тому не можна припустити, щоб вони не прочитали чогось подібного до цієї, скажімо, книжки: Ісаєв. Партологія

Відтак вони не могли спочатку не замислитись, а потім і не визначитись стосовно партійної перспективи розвитку своїх спільнот. Але про це нічого не сказано в їх програмних текстах - описах груп чи відповідних фрагментах сайтів. Ба більше, презентація руху, спрямованого саме на партійну перспективу лібералізму в Україні жодної видимої реакції не викликала. Чому?

Спільна діяльність

Програмні настанови ліберального напрямку, як вони окреслені у згаданих вже програмних текстах, помітні і виразні: свобода, законність, права людини і все, що зазвичай при цьому згадують.

Але от в частині спільної діяльності конкретики замало, як вона взагалі присутня. Ні, обговорення питань теорії теж може бути предметом спільної діяльності. Надто важливим для будь-якого суспільного руху, що є ідеологічним чи намагається бути таким. Але і тут ми можемо сказати, що формат, організація такої діяльності, а відтак і очікувані результати виразно не визначені.

Інженери працюють на креслення, соціологи чи маркетологи формують звіт про дослідження (рясно прикрашений таблицями і діаграмами), історики чи філософи теж подають звіт, хоча його вигляд суттєво відрізняється від раніше згаданих форматів. Так, у кожному випадку маємо об'єкт інтелектуальної власності: як був інтелектуальний труд, то має бути відповідний продукт. Інакше - кухонні теревені, не більше.

Не можна не згадати принагідно, що спільна діяльність - при всій складності питання - є традиційним і добре дослідженим напрямком соціальної психології. В ньому йдеться про малі групи, команди, взаємодію, групову роботу.

___

От я й кажу: якось з цими двома питаннями треба ретельніше поміркувати проміж себе неформалам. У відповідності до основної мети їх спільнот - спілкування щодо аналізу проблем лібералізму в Україні.






Немає коментарів:

Дописати коментар