середу, 4 липня 2018 р.

Центризм як втілення лібералізму?

Пані Інна поки що не відбулась як лідер лібералів - промовчала, не відгукнулась.

А тут побачив повідомлення про те, що два-оппа-кандидати поборюють одне одного більше, ніж суперників. Бойко і Рабінович. Може вони перестануть це робити на платформі лібералізму?

Але пан Рабінович - центрист, як хто не знає, був лідером відповідної партії Так, це було колись, але зараз що з себе уявляє партія "За життя" просто и дивитись не хочеться.

А з паном Бойком такої визначеності нема. Хто він є за своїми поглядами поки що невідомо (директор?). Так було раніше, може тепер інші часи? Може Опоблок замислиться про власну ідеологію? Наприклад, центризм? Чи лібералізм? Ні, не для того, щоб щось написати на сайті. Для того, щоб згуртувати навкруг себе якусь кількість людей - не оплачуваних учасників проекту, а саме політично активних громадян з певними усталеними поглядами.



Я свого часу (під впливом ініціатив пана Рабіновича) намагався зрозуміти для себе: що таке український центризм? Вийшло так:

Ідеологія - надважливий, фундаментальний момент у створенні партії. Але центризм - не ідеологія, кажуть нам, центризм - це намагання догодити всім, невиразність і розпливчатість. Може і не ідеологія, нехай це вирішує виборець. Але стосовно невиразності ми не згодні. Наше розташування в ідеологічному просторі цілком конкретне.

Ми підтримуєм консерваторів у зміцненні сім'ї, поваги до традицій, історії свого народу, його героїв і звитяг, пророків і трагедій.

Але ми проти надання релігійним або національним відмінностям першочергового значення - ХХІ століття є ерою глобальної співпраці на основі цінностей, що мають повагу і визнання у всьому світі.

Ми підтримуєм лібералів у боротьбі за права людини, побудову правової держави, що однаково надійно захищає кожного зі своїх громадян, незалежно від соціального статусу, статків чи національності.

Але ми проти нехтування традиціями, що живуть в народі, ми проти того, щоб побудови інтелектуалів стояли вище, за розуміння громад стосовно устрою їх щоденного життя.

Ми підтримуєм соціалістів в їх боротьбі за права найманого працівника, але ми категорично проти того, щоб підприємець вважався ворожою силою, не вартою розуміння і підтримки суспільства.

Ми не співпрацюємо з комуністами й нацистами - тоталітарні ідеології мають бути виключені з українського політичного простору.

Втім, українському виборцю такі або подібні хороші слова сказала вже не одна партія. Чому ж результати роботи тих, кому народ довіряв управління країною, не просто погані, а жахливі? І чому ми впевнені в тому, що саме нам вдасться повернути справу в іншій бік, забезпечити реалізацію обіцянок, домогтись справжніх позитивних результатів?

Якщо одним словом, то ми хочемо створити нарешті не таку партію, яка б працювала на людей, піклувалась про народ, захищала його. Від кого? Ми хочемо створити таку партію, в якій той самий народ і був би головною рушійною силою. Вирішував би конкретні питання, що його турбують тут і зараз. А вони, ці питання, надто складні, щоб мати прості і очевидні для всіх відповіді. Хоча перелік відомий.

1. Економіка, макропоказники, структура, інвестиції.

2. Економіка, малий і середній бізнес.

3. Зовнішня політика, НАТО, Росія, армія.

4. Суди, корупція, законність.

5. Земля, аграрний сектор.

6. Освіта, наука, інновації.

7. Медицина, пенсії, соцзахист.

8. Місцеве самоврядування, децентралізація.

9. Культура, історія, національні та релігійні питання.

10. ... допишіть ...

Кожен з цих напрямків вимагає по-перше, справжньої науково обгрунтованої програми дій, а по-друге, колосальної енергії для їх реалізації. Адже йдеться про зміни всієї країни - від столиці до найменьшого села і у всіх без виключення галузях нашого господарства. Хто крім партії, та ще й сучасної, високоеффективної може здійснити такий прорив?

Немає коментарів:

Дописати коментар