пʼятниця, 26 липня 2024 р.

Четверта п'ятниця

Так, сьогодні підбиваємо підсумки першого місяцю роботи сторінки. Ну а головний результат ось такий:

Але є і інші цікаві моменти, про це далі.

Цей текст, звісно, мав би стояти тут. В ряду з іншими п'ятницями: 1, 2, 3. Але... Але він потребує більше місця та й більш досконалого чи то розвинутого форматування. Тому ставимо його на блозі, а ще додаткова зручність в тому, що можна показати деяким колегам та Фейсбук-друзям оцю різницю: текст в ФБ і текст на сайті. Чи на блозі? Ну от ще одне питання, про яке варто подумати й поговорити, але то вже на дозвіллі, а нам працювати: підвести підсумки місячної роботи спільноти. Роботи? Я насправді думаю, що це робота, хоч, звісно, зі мною погодяться не всі. Отже, берімося за аналіз і осмислення результатів.

1. Підвалини

Так, існують дві тези, що їх я з самого початку мав на увазі як засадничі.

А. Вислів про те, що кого нема в Фейсбуці, того взагалі нема, стосується не тільки людей, публічних осіб. Так само і певних соціальних явищ, як от лібералізму. То як лібералізм в Україні є, тоді він має бути і у Фейсбуці? А як його там нема...

Б. Бути тільки у ФБ сьогодні замало, потрібен кластер (от пояснення цього терміну на прикладі школи). А для осягнення такого стану потрібні люди - модератори. Відтак теза А набуває подвійного сенсу: навчально-мотиваційного. Ну з першою частиною більш зрозуміло: щоб навчати людей бути модераторами, треба їх до того навчання залучати, є для цього всі можливості. А от щоб вони того захотіли... Тут, мабуть, треба покладатись на якісь філософські чи морально-етичні принципи, ідеї? Не знаю, але відсутність визначеності в цій частині, мотиваційній, не відміняє першу частину - навчальну. То як приблизно ясно, що треба робити, треба рухатись, а деталі вже віднайдемо в процесі.

2. Спільнота

… є інструментом реалізації тези А. Члени спільноти беруть участь в її діяльності на різних рівнях, які ми подаємо далі в порядку зростання їх цінності для спільноти чи рівня активності самого учасника.

2.1 Членство

Бути членом спільноти - це вже робити щоденний внесок у збільшення її авторитету і впливу в Мережі. Так, внесок цей мінімальний, але реальний і, що важливо, саме повсякденний. А ще так (і тільки так) створюються умови для подальшого можливого просування до більшої активності - як учаснику це буде цікаво.

2.2 Поширення в Мережі

Поширення повідомлень спільноти сприяє збільшенню учасників і просуванню ідей лібералізму. Те саме стосується запрошенню до спільноти ФБ-друзів. От вже якась дія. Практичний внесок. Епізодичний, але конкретний.

2.3 Коменти, лайки

Участь в дискусіях, хоча б і лайками, а краще повідомленням про своє ставлення, свою точку зору на будь-яку проблему, зрозуміло, збагачують спільноту. Ну і суспільство. Починаючи з власної ОТГ чи міста, бо, як відомо, сьогодні треба думати глобально, а діяти локально. Відтак формулюючи свою власну точку зору, добираючи аргументів, автор коменту рухає суспільство. Ну і зворотній погляд: поки в конкретній територіальній спільноті не буде налагоджено ефективний діалог, обговорення місцевих проблем, вона не зрушить від радянського (чи пострадянського) стану до європейського. А писати коменти - це робота? Залежить від ставлення автора.

2.4 Дописи

Ініціатива з початку обговорення певної теми - це ще більш вагомий внесок в розвиток спільноти. А учасник одержує в очах колег статус автора (чи блогера?). Зрозуміло, з часом він може перейти від коротких повідомлень у Фейсбуці до більш розлогих і відповідно оформлених текстів на блозі. Чи сайті? Чи у місцевих ЗМІ? Так а це ж ті самі блоги і сайти... Ну це вже громадянська журналістика.

Пости писати - не мішки таскати? Спробуйте.

2.5 Модерація

Модерування регіональної чи тематичної групи сторінки - найвищій ступінь сприяння розвитку спільноти. Модератор групи є членом редакції сторінки.

Втім, цей майбутній форум не обов'язково має бути саме регіональною (чи тематичною) групою цієї сторінки. Можна запустити власну сторінку, наприклад школи чи ОТГ (1, 2, 3). Чи Академії третього віку. Чи краєзнавчого товариства. Все залежить від того, що тому потенційному модератору цікаво і добре відомо на фаховому рівні. Ну а регіональна група для лібералів-земляків - то вже як хто для себе вирішить.

3. Батьки-засновники

22 перших учасника спільноти утворили її основу. Я намагався працювати з ними персонально. По-перше, нагадувати чи запрошувати до розмови, як вона старує в чергову п'ятницю, по-друге, можливо, проводити в приваті додаткові, більш тонкі й делікатні обговорення цієї теми. Адже зрозуміло, що приватний характер розмови дозволяє почути людину краще.

Але тепер вже це коло трошки звузилось. Не всі запрошені відгукнулись, а тиснути в такій справі, зрозуміло, не варто. Тому в подальшому будемо спиратись на число 17. Я хочу підкреслити, що це ніяке не почесне звання, це просто історично сформована спільнота (мікро- за чисельністю і  суб- за відносинами з власне групою), з якою я як модератор намагаюсь працювати приватно чи персонально. До певної міри, мабуть, це прообраз редакції? Яка, як вже зазначено, має складатись з модераторів обласних груп. Чи тематичних.

4. Навчальний курс

Чотири п'ятниці - це можна розглянути як навчальний курс (майстер-клас) для колег, які не проти з часом і самим стати модераторами. Так а ми ж не вміємо... Так а можна ж цього навчитись. Чи для початку просто пересвідчитись, що це таки певна робота, хоч нічого надто складного тут тема. Як є бажання навчатись. Повертаємось до мотивації, політичної позиції чи то ставлення до громадської роботи, співвідношення освіченості і поінформованості.

Ну от, такі результати, переходимо до обговорення.

5. Підсумки

Додаток

Як хто хоче познайомитись більш детально із якісним складом спільноти, то треба поглянути ось що: 1, 2, 3, 4.








6 коментарів:

  1. Хотів би застерегти колег, що не є лібералом. Навпаки, я консерватор, український республіканець. В зв’язку з тим, що республіканська політична течія в США обрала собі за лідера особу вельми контраверсійну, ПІДКРЕСЛЮ-ми, українські республіканці. Не американські й не італійські, де до прикладу, ІРП як найстаріша політ/сила є ліберальною-за суттю.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Абсолютно згоден! Будь-яка партія, що має назву Х, в кожній окремій країні подає, формує власне бачення і власну картину світу. Яка в іншій країні може сприйматись геть інакше.

      Видалити
    2. До речі, не хочете додатись до кола авторів?
      https://ukr-cons-cd.blogspot.com/

      Видалити
  2. Балачками систему бур'ян освіти не змінити

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Балачками нічого змінити не можна - це правда, але зміни будь-чого починаються саме з діалогу, обговорення тексту. Може Біблії. Може памфлетів Руссо і Вольтера, а може і Капіталу.

      Видалити